O Ajurvédě

O Ajurvédě

Ajurvéda je starověká a nadčasová nauka o dosažení a udržení svého vlastního, optimálního zdraví a pohody. Ajurvéda pochází z Indie, kde se jejích technik a metod využívalo po tisíciletí a dodnes jsou velmi oblíbené nejen v Indii, ale po celém světě.

Historie Ajurvédy

Ájurvéda jsou tradiční léčebné disciplíny z Védské doby Indie. To je cca 5000 let stará kultura, což znamená, že velice dobře obstála ve zkoušce času. Ájurvéda je sanskrtské slovo, které se doslova překládá jako “moudrost života” nebo “poznání dlouhověkosti”. V souladu s touto definicí ájurvédská medicína řadí zdraví na vrchol života oproti absenci nemocí v těle. Moudří proroci a mudrci té doby se intuitivně snažili skloubit fyziologii s fungováním mysli a duchovna.

Ájurvédská medicína byla původně tradicí, která se předávala ústně, učení se předávalo z učitele přímo na učně, který s učitelem žil bok po boku a učil se od něj v praxi. Nejstarší písemná soupisy ájurvédských zásad lze nalézt na palmových listech. Základy jsou pak stanoveny v několika významných pojednáních, které představují texty z Charaka, Sushruta a Vaghbhat. 

Součástí ajurvédské nauky je i řada menších prací, které vznikly v průběhu času a které se specializují na různá odvětví medicíny, jako je všeobecné lékařství, pediatrie, chirurgie, toxikologie, gynekologie – plodnost a omlazení. Způsob jakým byly tyto disciplíny vysvětleny, že je nutné se v životě spoléhat a stavět na základních principech ajurvédy, že je lze použít prakticky v kterýkoliv den a věk, to jsou důvody, proč tyto principy fungují dodnes a dodnes jsou také tak oblíbené a stále živé.

Ájurvéda se tedy dědí po staletí jako komplexní léčebný systém, vyvíjí se, aby vyhovovala potřebám doby, a přesto zůstává věrná jeho základním principům. V Indii musí ajurvédský lékař projít alespoň 5 let postgraduálním studijním programem Ayurvédic medicine a chirurgie, aby se stal kvalifikovaným ajurvédským lékařem. Na západě není ajurvéda mnohdy uznávána ani jako doplňkový či alternativní zdravotnický systém z pohledu National Institutes of Health (mezinárodní institut zdraví), ale přesto kvete v různých vzdělávacích institutech a nachází si cestu do srdcí mnoha z nás.

Základní principy Ajurvédy

Zatímco ajurvédské principy mohou být použity k vysvětlení složitosti nejen zdraví, ale i světa kolem nás, existuje několik jednoduchých faktů, které se stanou základními stavebními kameny pro život:

  • Ájurvédským zásadním přístupem pro blahobyt v životě je, že musíte dostat svůj jedinečný tělesný stav rovnováhy, a to v celém svém bytí, tedy těla, mysli i ducha.
  • Ajurvéda pohlíží na svět ve světle 3 konstitučních principů: váta, pitta a kapha. Ty jsou podrobněji vysvětleny níže.
  • První linie obrany v boji proti nerovnováze je odstranit příčinu problému. Pokud to, co vytváří problém, je postaveno mimo hru, tělo má prostor pro spuštění samoozdravných funkcí . Velmi jednoduchý příklad: pokud žijeme ve znečištěném prostředí a prach a různé částečky nám způsobují kašel, rýmu a alergie, pak není nic jednoduššího, než se těchto látek zbavit. Možnosti: použiju denně výplachy nosu a hrdla, budu inhalovat do dutin bylinné výpary tak, aby se částečky a látky uvolnily a dostaly se ven. Tělo pak přestane vytvářet obranný hlen, přestanou senné rýmy, kašle a podobně. Nebo se odstěhuji, abych zabránil vdechnutí těchto škodlivin.
  • Pokud existují nějaké přetrvávající nerovnováhy po odstranění podněcujících příčin (viz výše), pak přineseme do těla rovnováhu pomocí protikladů. Například ayurvedský lék pro nadměrné teplo je, že použijeme něco chladícího. Takže pro přebytečné teplo nebo kyselost v zažívacím systému, můžete použít ochlazující a uklidňující byliny, jako např. mátový studený čaj. To jsou v podstatě chemické pricipy kyselin a zásad.
  • Vždy podporujeme trávící oheň tak, aby strava mohla být absorbována a odpad mohl být lehce a pravidelně odstraněn.

Váta, Pitta a Kapha

V Ayurvédě existují tři základní druhy konstitucí – energií, principy známé jako doši. V mnoha ohledech jsou doši – vata, pitta a kapha – základními stavebními kameny hmotného světa. Všechny tři lze nalézt ve všem a všude, ovšem v různých poměrech.

Váta

Složená ze vzduchu a prostoru. Váta je suchá, lehká, chladná, drsná a jemná. Je všudypřítomná, pohyblivá a jasná. Jako taková váta spravuje princip pohybu. Jakýkoli tělesný pohyb, žvýkání, polykání, nervové impulsy, dýchání, pohyby svalů, myšlení, peristaltika, stolice, močení, menstruace, vyžaduje vyváženou vátu. Při nevyvážené vátě v jakémkoliv poměru, mohou být tyto tělesné nebo mentální pohyby, nežádoucím způsobem ovlivněny.

Pitta

Pitta přináší vlastnosti ohně a vody. Pitta je ostrá, pronikavá, teplá, světlá, tekutá, rychlá a mastná. Hlavní doménou Pitty je transformace – přeměna. Stejně jako oheň přeměňuje vše čeho se dotkne, přesně tak mění ale také zpracovává pitta vše, čeho se v těle dotkne. Takže pitta dohlíží na trávení, metabolismus, udržování teploty, smyslové vnímání a chápání. Nevyvážená pitta může vést k ostrosti a zánětu zvláště v těchto oblastech.

Kapha

Kapha, složená ze země a vody. Je těžká, studená, matná, hladká, hustá, měkká, statická, tekutá, tvrdá a blátivá. Jako kapha řídí stabilitu a strukturu, tvoří podstatu lidského těla, z kostry do různých orgánů k mastným molekulám (lipidům), které podporují tělo. Přebytek kaphy vede k nadbytku hustoty, tíže a celkově k přebyteku čehokoliv v těle.

Vaše Unikátní konstituce

Klíčem k ájurvédskému wellness a pomoci k uzdravení je poznání, že zdraví není o “jednom léku pro všechny”. Člověk musí pochopit jedinečnou povahu – konstituci každého člověka další faktory s přihlédnutím k individuálním situacím, ročním obdobím, nemocem a tak dále.

Každý člověk má ájurvédskou konstituci, která je specifická a jakýkoli posun mimo tuto konstituci způsobuje zdravotní nerovnováhu; pokud tyto nerovnováhy nejsou řešeny, Ájurvéda říká, že se může vyvinout nemoc, popř. smrt. Takže první známky nerovnováhy slouží jako výzva, abychom udělali jemné a přirozené korekce svého chování vedoucí k návratu do rovnováhy, jako je například úprava stravovacích návyků, změnu každodenních činností, podstoupení rejuvenačních nebo panchakarmatických programů a na nějaký čas přidání bylin do svého života.

Určení své prakriti – vaší vrozené přirozené a vyvážené konstituce, vyžaduje posouzení vašeho nejpřirozenějšího stavu. Pro toto je vhodné navštívit svého ajurvédského terapeuta. Zvažte svou fyzickou strukturu, stejně jako duševní a emocionální tendence. Nezapomeňte myslet na to, co je pro vás nejpřirozenější, nežli na to, jací byste chtěli být, nebo co je s vámi špatně. Ájurvéda říká, že můžete pochopit svou základní podstatu a tendence tím, že pochopíte váš rovnovážný stav.

Dóša nerovnováha (vaše vikrti, nebo-li současný stav) se může projevit v nejrůznějších fázích. Od celé škály diagnostikovaných nemocí se závažnými komplikacemi až k obecnému pocitu, “že něco není v pořádku”. Na toto Ayurveda říká: máme rozsáhlou sadu léčebných nástrojů a možností. Je z čeho vybírat, ale bez ohledu na léčbu, je cílem obnovit svoji přirozenou rovnováhu váty, pitty a kaphy.

Ajurvéda a opravné prostředky

Ájurvéda nabízí celou řadu způsobů, jak vyvážit dóši a najít pohodu. Klíčem k úspěchu je najít rovnováhu s celostním přístupem adresovaným mysli, tělu i duchu. Ájurvédské prostředky čerpají z několika způsobů:

  • Změna stravovacích návyků – dieta
  • Životní styl a úprava činností či nečinností
  • Bylinné doplňky
  • Tělesné cvičení jógy, Pranajama (dechové techniky) a meditace
  • Masážní a Marma terapie (stimulace energetických tlakových bodů)
  • Očistné procesy (Panchacarma)
  • A mnohem víc!

Naše webové stránky nabízí tipy od Dr. Welch, Habbar, MUDr. Ziskova na vyvažování váty , pitty a kaphy .

Chcete-li se dozvědět více o individuálním přístupu pro vás, zvažte návštěvu ajurvédského lékaře, nebo terapeuta.

Leave a comment


salon

Lesní 253/2, Vážany, Kroměříž 767 01

provozní doba

Monday - Friday9:00 - 17:00

Důležité informace

Obchodní podmínky
Reklamace a vrácení zboží
Žádná terapie ani produkty Organic Harmony nenahrazuj lékařskou péči.
Berte toto prosím na vědomí. Při těhotenství, epilepsii, kardiovaskulárních onemocněních a dalších závažných onemocněních se předem poraďte se svým lékařem o vhodnosti terapií.